Met droefheid namen wij kennis van het overlijden van 

De heer H.L. (Henk)  KOK 

2 december 1923 - 9 januari 2021

Onderscheiden met vele nationale en internationale Funeraire prijzen waaronder onder meer:

  • L.P.U-award. Uitgereikt door Prof Dr.B.Smalhout.  Utrecht 5 Oktober 1996
  • Gouden Erespeld NUVU.  Utrecht 4 Oktober 1997.
  • Erebord: Bund Deutsche Bestatter. Düsseldorf. Februari 2001.
  • International Funeral Award 2006. Golden lifetime Achievement Award, Brussel 21 Oktober 2006. 

De heer Henk Kok heeft al een leven lang een cruciale rol gespeeld als funerair deskundige.

Wat begon begin jaren '50 van de vorige eeuw als een hobby deed hem al snel uitgroeien tot een gerespecteerd Funerair Historicus.

Talloze publicaties staan op zijn naam, waaronder Funerair Lexicon, encyclopedisch woordenboek over de dood en Geschiedenis van de laatste eer in Nederland    

Henk Kok was ook medeoprichter van het Uitvaartmuseum.

Hij was de grondlegger van Stichting Ankh. De Stichting die tot doel heeft het bewaren en beheren van Funeraire foto’s, documentaires en auteursrechten.

Daarnaast was de heer Kok de inspirator van de Funeral Awards in Nederland en Europa.

Wij verliezen in hem een bevlogen persoon die kritisch het uitvaartwezen bleef volgen.

Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het verlies van vader, schoonvader en opa.

 

Namens het bestuur van Stichting Ankh,

Arie Molenaar, Bram Hommel, Fred Oostrum, Frank Mutter en Peter van Wijk

Het zal niet vaak voorkomen dat een begraafplaats zodanig wordt misbruikt dat de burgemeester moet ingrijpen. Op 8 juli 2005 heeft de burgemeester van Enschede een 'samenscholingsverbod' uitgevaardigd voor het zogenaamde Boerenkerkhof.

 Er zijn meningen die vanuit het verleden zo diep geworteld zijn, dat men deze in de twintigste eeuw nog steeds klakkeloos verkondigt.  In een overigens goed artikel in de zondagseditie van 29 mei van de Twentse Courant Tubantia worden verschillende aspecten van het uitvaartwezen belicht.  Eén ervan gaat over de crematie en hier komt de oude geest weer uit de fles. Letterlijk staat er: 'Cremeren vindt zijn oorsprong bij heidense volkeren en antichristelijke stromingen.  Men geloofde niet in de opstanding, maar liet voor alle zekerheid het lichaam compleet vernietigen'.  Ik wist niet wat ik las!

Bijna iedereen die het artikel van professor B. Smalhout in de Telegraaf van 16 april las, was geschokt.  Dat is niet vreemd, want het aanzien van een knekelput is nu niet bepaald iets om vrolijk van te worden.

Iedere dode moet worden vervoerd naar een plek buiten de woongemeenschap, waar de begraving, bijzetting of crematie zal plaatsvinden.

Op 14 maart 1883 stierf in de ouderdom van 64 jaar, Karl Marx in zijn woning aan de Maitland Park Road in Londen. Zijn graf met buste is op de oude begraafplaats Highgate Cemetery in Londen en wordt nog steeds door bewonderaars bezocht. Kort voor zijn dood - op 11 januari 1883 stierf zijn dochter Jenny aanblaaskanker, terwijl op 2 december 1881  zijn geliefde vrouw Jenny von Westphalen, een oud buurmeisje uit een aanzienlijke Pruisische familie, was gestorven.